De Canon van Amsterdam – recensie

Dit is een recensie van de boeken De Canon van Amsterdam, twee boeken die in feite dezelfde informatie bevatten, maar toch enigszins verschillen. Dit komt voornamelijk door het taalgebruik, het taalgebruik is in de versie van A. Bakker namelijk een stuk gemakkelijker dan in de andere versie.

Het boek de Canon van Amsterdam wil Amsterdammers helpen meer over de geschiedenis van de stad te weten te komen en het bevat 50 gebeurtenissen en ontwikkelingen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Amsterdam. De gebeurtenissen en ontwikkelingen hebben allemaal in de afgelopen eeuwen (een periode van ongeveer 800 jaar) plaatsgevonden.

Je kunt hierbij denken aan de constructie van de Dam, de oprichting van de VOC en de moord op Theo van Gogh. Het boek geeft een beschrijving van al deze gebeurtenissen en je zult als lezer dus veel leren over Amsterdam. Hoewel je bepaalde delen van de informatie waarschijnlijk al kent, zal het boek voor de meeste lezers toch nog veel nieuwe informatie bevatten en ook veel details waar je eigenlijk helemaal niks vanaf wist.

We hebben beide boeken gelezen, en na het lezen van de boeken kunnen we niet anders concluderen dan dat beide boeken zeer zeker de moeite waard zijn. We hebben vooral het boek van A. Bakker in een ruk uitgelezen, maar ook het officiële boek was een genot om te lezen en een ware bron van informatie.

We raden dus allebei de boeken aan, maar mensen die gewoon een boek willen dat lekker leest kunnen beter de uitgave van A. Bakker gaan. Mensen die liever het officiële boek, met officieel taalgebruik, willen, kunnen beter voor de officiële uitgave gaan. Het boek zou in de collectie van elke Nederlander moeten voorkomen, omdat het niet alleen de Amsterdamse geschiedenis beschrijft, maar ook de Nederlandse geschiedenis.